ترمیمی زیبایی

دندانپزشکی زیبایی

ونیرها لایه‌های نازک و همرنگ دندان هستند که سطح جلویی دندان را می‌پوشانند.آنچه که اولویت انجام هر نوع درمان زیبایی است داشتن یک بهداشت دهانی ایده‌آل است. هر نوع جرم پلاک و یا بیماری پریودنتال باید قبل از این درمان برطرف شود.

دو نوع ونیر وجود دارد :ونیرهای کامپوزیتی و ونیرهای لامینیت یا سرامیکی

ونیرهای کامپوزیتی

روشی است که به کمک مواد رنگ دندان یا کامپوزیت‌ها می‌توان در یک یا نهایتاً دو جلسه بدفرمی‌ها، بدرنگی‌ها و فواصل باز بین دندان‌ها، ترک‌های دندانی و بهم ریختگی‌ها و …. را برطرف کرد.
ونیرهای کامپوزیتی برای ترمیم موضعی زیبایی و یا ترمیم کلی دندان، هنگام وجود نقص‌ها یا تغییر رنگ‌های اصلی، روی دندان قرار می‌گیرد. بطور معمول ونیرهای کامپوزیتی در مطب یا کلینیک انجام می‌شود و کار لابراتواری ندارد. بعضاً انتخاب رنگ دندان با توجه به خواست بیمار و تأیید پزشک مربوطه صورت می‌گیرد.
اگر بیمار بخواهد رنگ دندان‌های روشن‌تری و درمان ایده‌آل‌تری داشته باشد گاهاً انجام بلیچینگ قبل از انجام ونیر نیز توصیه می‌شود دندانپزشک با استفاده از کامپوزیت‌های مخصوص زیبایی شروع به فرم دادن به شکل دندان‌ها و اصلاح یک لبخند می‌کند. معمولاً ممکن است پالیش و تکمیل فرم‌دهی در جلسه دومی صورت بگیرد. حداقل تراش دندان و یا در مواردی عدم تراش دندان از مزایای ونیر کامپوزیتی است.

ونیرهای لامینیت‌ یا سرامیکی

لامینیت‌های سرامیکی گونه‌ای از ونیرها هستند که بصورت یک لایه یا پوسته نازک سرامیکی یا چینی به قطر حدود یک تا دو میلی‌متر است که سطح رویی دندان شما را می‌پوشاند.
این درمان زیبایی بیشتر برای اصلاح طرح لبخند و ردیف کردن دندان‌هایتان به شما کمک می‌کند.
پس از تراش مقدار معینی از مینای دندان و سپس قالب‌گیری از دندان ، قالب دندان شما به لابراتوار فرستاده می‌شود. لابراتوار با توجه به خواست دندانپزشک و بیمار به آن رنگ و فرم می‌دهد و در طی جلساتی کار را برای اصلاح و امتحان کردن برای دندانپزشک می‌فرستد تا بر روی دندان شما تست گردد و در نهایت بر روی دندان چسبانده می‌شود. موارد استفاده از ونیرهای سرامیکی برای بستن فواصل دندانی، بهم ریختگی‌های خفیف دندانی، دندان‌های تیره و رنگ گرفته، دندان‌هایی که لکه‌دار شده‌اند، دندان‌هایی که لب‌پر شده‌اند یا به هر علتی شکسته‌اند می‌باشد.
روکش‌ها می‌توانند باعث تغییر رنگ و یا شکل دندان‌ها شود که این فرایند ممکن است قابل برگشت نباشد و نمی‌توان آنها را برداشت. ونیرها با جنس چینی در برابر بروز لکه‌ها مقاوم هستند و بازتاب نور در ونیرهای چینی مانند بازتاب نور در دندان‌های طبیعی می‌باشد.

ونیرهای لامینیت‌ یا سرامیکی - بهترین دندانپزشکی در غرب تهران

بعد از پانسمان کردن و یا چسباندن لامینیت‌ها بر روی دندان رنگ و یا شکل آنها قابل تغییر نیست.

لامینیت ( چه کامپوزیتی و چه سرامیکی) مانند دندان‌های طبیعی نیاز به مراقبت و دقت در رعایت اصول بهداشتی دارد. پس از اصلاح لبخند شما بوسیله لامینیت‌ها باید سعی کنید از خوردن غذاهای خیلی سفت و جویدن با دندان‌های جلویی خودداری کنید. این کار عمر لامینیت‌های شما را بالاتر می‌برد. از خوردن تخمه و بلال بپرهیزید. باید روزانه حداقل ۲ بار آنها را مسواک بزنید. عادات بد دهانی خود را کنار بگذارید و از جویدن و کندن ناخن‌ها با دندان دوری کنید، تا لامینیت‌های شما از آسیب دور بمانند.

مزیت عمده کامپوزیت، رنگ مطلوب و چسبندگی به بافت اصلی دندان‌ است. مقاومت نسبتاً خوبی دارد. کامپوزیت در دهان‌هایی با بهداشت بالاتر ماندگاری و عمری طولانی‌تر دارد. در حقیقت عود پوسیدگی و تغییر رنگ و شکستگی و عدم موفقیت در ترمیم‌های کامپوزیتی در بیمارانی که توجه زیادی به بهداشت خود ندارند به مراتب بیشتر دیده می‌شود. در صورتی که در همین بیماران آمالگام می‌تواند مفیدتر و ماندگارتر باشد.

ترمیم های آمالگام

آمالگام ماده ای غیرهمرنگ (نقره ای) است که اغلب برای پر کردن دندان‌های آسیا از آنها استفاده می شود. در پر کردگی ها با آمالگام پس از ترمیم نباید از مواد غذایی سفت تا یکی دو ساعت استفاده کنید و اگر بعد از ترمیم احساس بلند بودن سطح دندان را دارید باید سریعا با پزشک خود مطرح کنید تا اصلاحات را انجام دهند، ماده آمالگام در محل حفره گیر می کند و زمان کوتاهی می برد تا کاملا سفت شود. استحکام این ماده مطلوب است و در صورتی که در جای درست استفاده شود، خدمات عالی ارائه می دهد.

در بسیاری از دندان‌ها که بافت بسیاری از دست داده اند، می توان آمالگام را طوری استفاده کرد که قسمت عمده ای از بافتهای از دست رفته دندان را جبران کند. در این گونه موارد که سطح زیادی از دیواره های دندان بر اثر پوسیدگی از دست رفته، ممکن است دندانپزشک شما، برای گیر کردن آمالگام به دندان، از پین ها ی داخل عاجی یا داخل کانال ریشه هم استفاده کند. ضمنا برای بازسازی دندان‌هایی که منطقه تماس خود را با دندان کناری از دست داده اند نیز می شود جهت ترمیم، از مواد آمالگام استفاده کرد. اما آمالگام معایبی هم دارد که واضح ترین آن رنگ ناهمگون و سیاه و فلزی مانند این ماده است.

ترمیم های کامپوزیت

کامپوزیت همان ترمیم دندان‌ با مواد همرنگ است. ماده کامپوزیت از یک رزین آکریلیک و ذرات نرم شیشه مانندی است که با تکنیک خاص و پیچیده‌ای به دندان‌ می‌چسبد. چسبندگی این ماده در مرحله اول به مینای دندان‌ و با توان کمتری به عاج می‌باشد. داوم و مقاومت کامپوزیت‌ها در حفره‌های کوچک تا متوسط بر فشارهایی که در حین جویدن به دندان‌ وارد می‌شود بسیار خوب است. کامپوزیت‌ها به شکل خمیر می‌باشند و در محل حفره قرار داده می‌شوند. این ماده با رنگ‌بندی‌های مختلف تهیه می‌شود خود به خود و پس از تابانیدن نور لایت سفت خواهد شد. برترین خاصیت کامپوزیت این است که برای تعبیه آن نیاز به تراشیدن دندان‌ کم می‌شود یعنی پس از برداشت پوسیدگی‌ها اغلب تراش بیشتری برای این ترمیم لازم نیست. مراحل پرکردگی با کامپوزیت دقیق‌تر و وقت‌گیرتر است.

پس از پر کردن دندان ها چه نکاتی را رعایت کنیم؟

دندان پرشده ممکن است حساس شده باشد. معمولا دندان‌هایی که به کمک کامپوزیت‌ها پر می‌شوند حساس ترند اما دندان‌های پرشده با آمالگام هم ممکن است به فشار، گرما، سرما یا شیرینی حساس باشند. این حساسیت در بیشتر مواقع طی یک تا دو هفته بعد از ترمیم دندان‌ها برطرف می‌شود اما اگر حساسیت شدیدتر شد و بیشتر از این مدت طول کشید، با دندانپزشک مطرح کنید.
-اگر دندان شما به وسیله کامپوزیت پر شده معمولاً در همان جلسه ترمیم این دندان پرداخت هم می‌شود. اما دندان‌هایی که به کمک آمالگام پر می‌شوند باید بعد از ۲۴ ساعت از پایان ترمیم، دندان پرداخت شود.
– اگر دندان شما با آمالگام پر شده تا دو ساعت بعد از پر شدگی دندانتان دقت کنید به جز مایعات چیزی نخورید.
-پس از پرکردن و ترمیم دندان‌ها غذاهای نرم مصرف کرده حتی المقدور از جویدن غذا با سمتی از فک که دندان در آن پر شده، اجتناب کنید.
– ۲۴ ساعت طول می‌کشد که آمالگام به حداکثر سختی خود برسد. پرکردگی‌های تاریخ گذشته دندان‌های ترمیم شده، برخلاف دندان‌های سالم، عمری محدود دارند.
-دندان‌های پرشده هم مرتبا معاینه و چکاپ نیاز لازم دارد. لذا هر ۶ ماه یکبار تمامی ترمیم های خود را چکاپ کنید.
– اگر پر کردگی ترک خورده یا ترمیمی دارید که دچار لب پریدگی شده برای اصلاح آن سریعاً اقدام کنید زیرا این شکستگی‌ها یا ترک‌ها ممکن است باعث نشت موادغذایی به قسمت داخلی و عود پوسیدگی در دندان شما شود.
-دندان‌های ترمیم شده می توانند مجدداً پوسیده شوند بنابراین رعایت بهداشت دهان و دندان نظیر مسواک زدن و کشیدن نخ دندان الزامی است.

حساسیت های دندان

ساختار یک دندان به طور طبیعی به گونه ای است که نسبت به برخی محرک های حفره دهان مثل شیرینی یا ترشی اصلا نباید واکنش نشان دهد و در مقابل برخی محرک ها مثل سرما یا گرما واکنش آن نباید شدید باشد. با توجه به ساختمان دندان ها لثه در قسمت ریشه دندان و مینا دندان در بالا (قسمت تاج دندان) به خوبی از نفوذ تحریکات به بافت زنده دندان یعنی عاج دندان جلوگیری می کند. این حساسیت ها زمانی رخ می دهد که قسمت حساس دندان موسوم به عاج در اثر از بین رفتن مینای دندان یا تحلیل لثه ایجاد می شود. این تحریکات موجب تیر کشیدن دندان می شود. به همین دلیل فرد پس از نوشیدن مایعات سرد یا جریان یافتن هوای سرد بر روی دندانها حساسیت شدیدی احساس می کند.

عواملی نظیر: مسواک زدن غلط، دندان قروچه، گاهاً جرمگیری بعضی از نواحی دندان ها، پوسیدگی های نادیده گرفته شده، مصرف بیش از حد ترشیجات و … تأثیر به سزایی در رشد حساسیت های دندانی در بین افراد دارد. حساسیت دندان در بین ۲۵ تا ۵۰ سالگی شایع تر می شود.
در زیر مینا مجاری لانه زنبوری ریز پر از مایعی وجود دارد که مستقیماً به مغز دندان می رود که حاوی عصب حساس دندان است با رسوب کلسیم توسط بزاق دهان بر روی مینای دندان ها بطور طبیعی این محیط بسته می ماند اما زمانی که لثه ها و محافظ ریشه دندان، همان مینای دندان آسیب ببیند انتهای این مجاری باز شده و کمترین تغییرات دمایی باعث جابه جایی و حرکت سریع مایع درون آنها شده و حساسیت دندان را به وجود می آورد.

بهترین دندانپزشکی غرب تهران -
متخصصین و کادر درمانی ما در کلینیک دندانپزشکی درسان اقدامات تشخیصی، درمانی و مراقبتی مرتبط با حساسیت های دندان را با کیفیت و دقت بسیار بالا به بیماران محترم ارائه می نمایند.

بلیچینگ (bleaching)

بلیچینگ باعث سفید و روشن شدن دندان ها به مقدار ۲-۳ درجه می شود. البته میزان سفید شدن دندان ها بسته به جنس دندانها و نوع بدرنگی دندانها در افراد مختلف متفاوت است و در بعضی از بدرنگی ها تاثیر بسیار زیاد و شگرف می گذارد.

بعد از بلیچینگ ممکن است گاهی بطور موقت دندان ها یک مقدار حساس شوند که پس از چند روز بهبود می یابد. استفاده از خمیر دندان های ضد حساسیت در اینگونه موارد توصیه می شود. نباید تصور کنید که با یک بار که دندان هایتان را سفید کردید هیچ وقت دیگر به سفیدکردن آنها احتیاج نخواهید داشت. سفید کردن دندان ها آثار همیشگی ندارد و بلیچینگ را معمولاً می توان سالی یکبار تمدید کرد. حفظ نتایج درمانی به این مساله بستگی دارد که شما پس از سفید کردن دندان هایتان، چقدر توصیه های ایمنی را رعایت کنید.

بلیچینگ های آفیس در مطب یا کلینیک توسط پزشک انجام می شود و معمولا در یک جلسه یکساعته انجام پذیر است ولی بلیچینگ های هوم قالبی از دندان‌ها ساخته می‌شود و مواد سفید کننده هم جداگانه تهیه می شود و به بیمار ارائه می شود تا خودش در منزل طبق دستورالعمل داده شده توسط دندانپزشک از آن استفاده کند.

توجه داشته باشد این بلیچینگ ها درمانی بوده و با مواد بلیچینگ های رایج در بازارهای تبلیغاتی بسیار متفاوت است و از همه مهم تر  آسیبی بر سطح دندانها ندارد.

 

پوسیدگی دندان

پوسیدگی دندان نوعی بیماری است. در این بیماری بافت سخت دندان (مینا و سپس عاج) در اثر ترشح اسید از باکتری‌های پوسیدگی‌زا مواد معدنی کلسیم و فسفر را ازدست داده و به تدریج از بین می‌روند. پوسیدگی دندان مرحله غیر قابل برگشت در فرایند حل شدن مواد معدنی مینا توسط اسید محسوب شده و درمان آن تنها از راه جایگزینی بافت سخت از دست رفته دندان با مواد ترمیمی دندانپزشکی امکان‌پذیر می‌باشد. اگر پوسیدگی تاج دندان به موقع متوقف و جایگزین نشود و پوسیدگی به ریشه دندان برسد نیاز به درمان ریشه یا عصب کشی در دندان پیدا می‌شود و در موارد شدیدتر ممکن است حتی نیاز به خارج کردن یا اصطلاحاً کشیدن دندان باشد.
گرچه پوسیدگی یکی از رایج‌ترین مشکلات برای همه بیماران است، پوسیدگی‌ها توسط استرپتوک موتانس بر روی دندان بوجود می‌آیند. ترمیم ها و برطرف کردن پوسیدگی های دندانی در بین بیماران معمولاً به دو دسته رایج تقسیم می شود. ۱- ترمیم های آمالگام ۲- ترمیم های کامپوزیت

مقالات مرتبط