
چطور از ارتودنسی مراقبت کنید؟ ۸ توصیه مهم در مراقبتهای ارتودنسی
در این مطلب درباره مراقبتهای بعد از درمان ارتودنسی با شما صحبت میکنیم. دندانهای نامرتب ولی سالم کارایی و دوام بیشتری نسبت به دندانهای مرتب ولی
ارتودنسی علم تصحیح روابط نامناسب فک و دندان و جفت شدن و ردیف کردن دندانهای نامنظم است. هر چند درمان ارتودنسی در تمام سنین امکانپذیر است ولی برخی درمانها در بعضی سنین بهتر و راحتتر انجام میشود. همه کودکان طبق اصول علمی و تئوریک یاد شده باید در سن ۷ سالگی تحت معاینه ارتودنسی قرار گیرند.
مزایای این درمان زودهنگام عبارتند از:
سیمهای ارتودنسی به دندانها فشاری مداوم و تدریجی وارد میکند و آنها را کمکم در یک ردیف قرار میدهد همانطور که دندان با فشار برای اصلاح ناهنجاریهای دندانی حرکت میکند، حفره استخوان دندان نیز تغییر شکل میدهد. شکل و موقعیت نادرست دندانها یا دو فک نسبت به هم از عواملی است که ما را به سوی درمان ارتودنسی سوق میدهد.
متخصصین و کادر درمانی ما در کلینیک دندانپزشکی درسان اقدامات تشخیصی، درمانی و مراقبتی مرتبط با ارتودنسی را با کیفیت و دقت بسیار بالا به بیماران محترم ارائه می نمایند.
ارتودنسی ثابت به دلیل پیچیدگی بیشتر و نیاز به ظرافت کاری بالاتر، در دوره دندانپزشکی عمومی آموزش داده نمیشود و آموزش آن در دوره تخصصی ارتودنسی انجام میشود، بنابراین بایستی برای درمان به متخصص ارتودنسی مراجعه کرد. در این درمان، هدف اصلی معمولا مرتب کردن کامل دندانهاست که با ارتودنسی متحرک امکانپذیر نیست. ممکن است برای مرتب کردن دندانها بنا به دستور و تجویز پزشک متخصص خود نیاز به کشیدن دندانهای دائمی باشد و به این دلیل است که اندازه دندانهای دائمی موجود بیشتر از اندازه فک است. معمولا بیماران نگران هستند که در صورت کشیدن دندانها، فضای آنها خالی میماند. اما در صورتی که دستور کشیدن دندان به درستی داده شده باشد، این نگرانی بیمورد است و فضای حاصل از آن در درمان ارتودنسی ثابت کاملا بسته میشود.
نمیتوان گفت کدامیک از این دو روش یعنی ارتودنسی ثابت یا ارتودنسی متحرک بهتر است. در مواقعی این دو درمان بصورت تکمیلی و در کنار هم تجویز میشود. اما ارتودنسی متحرک یا برای حرکات جزئی دندانها استفاده میشود و یا برای برطرف کردن مشکلات فکی (عقب بودن فک پائین یا بالا) از این روش فقط زمانی میتوان استفاده کرد که بینظمی دندانها زیاد نباشد و تنها در یک یا دو دندان باشد و یا این که سن بیمار برای انجام ارتودنسی ثابت کم است یعنی هنوز دندانهای شیری با دندان دائمی جایگزین نشده است و امکان اینکه بیمار احساس کند که در این درمان با مشکل تکلم روبهرو شود زیاد است ولی بعد از گذشت زمان این مشکل برطرف میگردد.
دندانهای نامرتب ولی سالم کارایی و دوام بیشتری نسبت به دندان های مرتب ولی پوسیده دارند. هدف در درمان ارتودنسی فراهم آوردن دندانهای “مرتب” و مهمتر از آن “سالم و غیر پوسیده” است. لذا رعایت نکات بهداشتی در حین دوره ارتودنسی بسیار اهمیت دارد.
بعد از هر وعده غذای اصلی دندانها و براکت های ارتودنسی را با مسواک معمولی به آرامی تمیز کنید.
بیمار موظف است در طول درمان ارتودنسی، بعد از هر وعده یا میان وعده غذایی حتما بین سیم و براکت ها را نخ دندان بکشد تا از گیر غذایی در اطراف دستگاه ارتودنسی جلوگیری کند. استفاده از مسواک های کوچک بین دندانی و نیز نخ دندان مخصوص سوپر فلاس، باعث تسهیل رعایت بهداشت میشود. در مورد بیماران 7 تا 15 سال نظارت والدین در رعایت دستورات بهداشتی الزامیست.
استفاده از دهانشویه روزانه در طول درمان الزامیست. بدین صورت که قبل از خواب (بعد از مسواک زدن) دهانشویه را به مدت 30 ثانیه قرقره کرده و بعد از آن تا حداقل یک ساعت دهان خود را نشویید تا در محیط دهانی موثر واقع شود. استفاده از دهانشویه فلوراید برای نوجوانان طبق دستور پزشک مفید است. فلوراید به نوعی از بین برندهی باکتریهای پوسیدگی زاست و باعث مقاوم تر شدن دندانها میگردد. سعی کنید در آداب بهداشت دهان و دندان خود دهانشویه آب نمک را هم بگنجانید.
هیچ شی خارجی را به دندان نکشید. عادات غلط بهداشتی مانند گاز زدن مداد و پاک کن، گاز زدن یخ، جویدن ناخن و غیره را ترک کنید.
طی هفتهی اول از غذاهای نرم و آبکی استفاده کنید. مصرف میوه های هسته دار میوه های سفت، ذرت، هویج، زیتون فقط باید به صورت قطعه قطعه شده و بدون هسته و کاملا با احتیاط صورت گیرد. تمامی مواد غذایی باید خورد شده و بصورت اسلایس های کوچک در آمده و با سطح جونده دندان های عقب خورده شود. در غیر این صورت به چسب روی دندان و براکت ها فشار وارد شده و براکت های ارتودنسی جدا میشوند که علاوه بر تجدید براکت و هزینه مجدد برای آن، وقت اضافه نیز برای چسباندن دوباره آنها صرف میشود و کم کم تکرار این کار باعث طولانی تر شدن دوره درمان میشود. از خوردن بلال و تخمه جدا خودداری نمایید. از خوردن ساندویچ و لقمه های بزرگ ممانعت بعمل آورید. بیمار نباید گوشت سفت به دندان بکشد. نمیتواند لقمه های بزرگ در صبحانه بخورد. نمیتواند نانهای سفت بخورد. از خوردن مواد غذایی سفت و چسبنده مانند چیپس، پفک،گز،سوهان، و ….جدا خودداری کنید و بعد از هروعده غذایی موظف به استفاده از مسواک و نخ دندان میباشید.
به علت شروع حرکت های دندانی، در چند روز ابتدای درمان ارتودنسی، در لثه و دندانهای بعضی بیماران ممکن است درد و ناراحتی مشاهده شود، لذا حتما به مدت 3 روز بعد از قرار دادن براکتهای ارتودنسی، مسکن ( مثل ژلوفن یا بروفن یا استامینوفن) هر 6 ساعت یک بار و به طور کاملا منظم مصرف گردد.
در دوران اولیه درمان اگر سیم یا براکت ها لپ شما را اذیت میکند، میتوانید مومها مخصوص ارتودنسی را از داروخانه ها تهیه کنید و به مقدار کوچکی روی آن براکتی که شما را اذیت میکند بگذارید تا التهاب آن ناحیه برطرف شود.
در صورت شل شدن یا افتادن براکت ها یا مشکلات احتمالی حتما با کلینیک تماس حاصل نمایید.
جهت اطلاعات بیشتر در خصوص این درمان میتوانید در سایت یا اینستاگرام کلینیک دندانپزشکی درسان مطالب را مطالعه نمایید.
در این مطلب درباره مراقبتهای بعد از درمان ارتودنسی با شما صحبت میکنیم. دندانهای نامرتب ولی سالم کارایی و دوام بیشتری نسبت به دندانهای مرتب ولی
درمان ارتودنسی به عنوان یکی از رایجترین روشهای رفع ناهنجاریهای دندان ، همیشه نکات مهمی در کنار خود دارد که فکر بیماران را به خود مشغول
قطعاً میدانید که رایجترین درمان ناهنجاریهای دندانی، ارتودنسی است. در ارتودنسی دندان، پزشک متخصص با چکاپهای بالینی و مشاهدۀ رادیوگرافیهای مخصوص، مراحل کار خود را شروع