پس از پر کردن دندان، ممکن است دندان پرشده حساس شده باشد. معمولا دندانهایی که به کمک کامپوزیتها پر میشوند حساستر هستند، اما دندانهای پرشده با آمالگام هم ممکن است به فشار، گرما، سرما یا شیرینی حساس باشند.
این حساسیت در بیشتر مواقع طی یک تا دو هفته بعد از ترمیم دندانها برطرف میشود اما اگر حساسیت شدیدتر شد و بیشتر از این مدت طول کشید، با دندانپزشک مطرح کنید.
حساسیت های دندانی عوامل متعددی دارد ولی حساسیتی که پس از ترمیم و پرکردگی جدید دندان بیمار ، اتفاق میفتاد معمولا موقت است . اگر نوع و جای پوسیدگی دندان شما عمیق باشد و نزدیک به عصب دندان باشد معمولا پس از پر کردن دندان هم، حساسیت دندانی بیشتر خواهد بود. به همین دلیل در آن دسته از دندانها که پوسیدگی نزدیک به عصب است، متخصص درمان ریشه دندان روی سطح کانال و ریشه دندان را با ماده عایق کنندهای میپوشاند تا فضای بین پرکردگی دندان تا سطح پالپ پوشانده شود و سپس روی سطح دندان را با مواد ترمیمی، پر میکند. این فرایند کمک میکند تا حساسیت های پس از ترمیم به حداقل برسد.
نکات مراقبتی پس از پر کردن دندان ها
- اگر دندان شما به وسیله کامپوزیت پر شده معمولاً در همان جلسه ترمیم این دندان پرداخت هم میشود. اما دندانهایی که به کمک آمالگام پر میشوند باید بعد از ۲۴ ساعت از پایان ترمیم، دندان پرداخت شود.
- حدودا 24 ساعت طول میشکد تا آمالگام به حداکثر سختی خود برسد.
- اگر دندان شما با آمالگام پر شده تا دو ساعت بعد از پر شدگی دندانتان دقت کنید به جز مایعات چیزی نخورید
- پس از پرکردن و ترمیم دندانها غذاهای نرم مصرف کرده حتی المقدور در شب اول درمان ، از جویدن غذا با آن سمتی از فک که دندان در آن پر شده، اجتناب کنید.
- دندان های ترمیم شده نیز مانند دندان های دیگر نیاز به چکاپ و بررسی دارند. اگر ترمیم درست انجام شده باشد و بهداشت بیمار هم در حد ایده ال باشد و مراقبت ها و عوامل نگهداری از دندان هم به درستی رعایت شود، طول عمر ترمیم دندان و سلامت دندان بلند مدت است.
باید توجه داشته باشید نگهداری از دندانی که ترمیم شده و توجه به نکات بهداشتی در آن، بیش از دندان های سالم حائز اهمیت است چون با زمانی دندان را ترمیم میکنید که بافت اصلی خود دندان را بر اثر پوسیدگی از دست دادیم پس این دندان پس از ترمیم نیز نیاز به مراقبت بیشتری دارد.
اگر موارد بهداشتی، تغذیه و اصول بهداشتی درست رعایت نشود، ممکن است در زیر ترمیم، مجددا پوسیدگی ایجاد شود و چون این پوسیدگی زیر پرکردگی دندان شما اتفاق افتاده متوجه آن نمیشوید و کم کم پوسیدگی به عصب هم میرسد و دندان را به درد و التهاب میندازد. (عصب کشی دندان چیست؟) بنابراین دندانهای پرشده هم مرتبا نیاز به معاینه و چکاپ دارند. معمولا هر ۶ ماه جهت چکاپ دندانها و ترمیم های انجام شده به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
اگر مایل هستید در خصوص نکات مراقبتی پس از ایمپلنت بیشتر بدانید مراجعه کنید به: ایمپلنت دندان
- اگر پر کردگی ترک خورده یا ترمیمی دارید که دچار لب پریدگی شده برای اصلاح آن سریعاً اقدام کنید زیرا این شکستگیها یا ترکها ممکن است باعث نشت موادغذایی به قسمت داخلی و عود پوسیدگی در دندان شما شود.
- اگر بین دندان های شما غذا گیر میکند و این امر به کرات تکرار میشود ، جهت بررسی شرایط دندان و لثه به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
- دندانهای ترمیم شده می توانند مجدداً در همان ناحیه یا نواحی بین دندانی ، پوسیده شوند بنابراین رعایت بهداشت دهان و دندان نظیر مسواک زدن و کشیدن نخ دندان الزامی است
- عادات غلط خود را کنترل یا ترک کنید. جویدن یخ ، جویدن ناخن، به دندان کشیدن مداد، به دندان کشیدن اسباب بازی در کودکان و … همه از عواملی است که اسیب های جدی به دندان و ترمیم آن وارد میکند.
- از گاز زدن پوست گردو ، پوست فندوق ، پوست پسته و باز کردن در اجیل ها با دندان خود اکیدا خودداری کنید.
در خصوص نکات مرتبط با پر کردن دندان کودکان مراجعه کنید به: دندانپزشکی کودکان
- از باز کردن در نوشابه با دندان اکیدا خودداری کنید.
- اگر دندانهای جلویی شما دارای پر کردگی و ترمیم است ، سعی کنید با دندانهای جلویی چیزی گاز نزنید. یعنی تخمه ، بلال، میوه های سفت ، گوشت سفت ، با دندانهای جلویی که دارای ترمیم است، نخورید.
- برای حفظ سلامت دندانها و جلوگیری از پوسیدگی های بین دندانی نخ دندان را هرشب با دقت و حوصله استفاده کنید. .
عزیزانی که تمایل به پر کردن دندان خود دارند میتوانند با کلینیک درسان دندانپزشکی غرب تهران تماس حاصل بفرمایند.