چطور از ارتودنسی مراقبت کنید؟ ۸ توصیه مهم در مراقبت‌های ارتودنسی

در این مطلب درباره مراقبت‌های بعد از درمان ارتودنسی با شما صحبت می‌کنیم.

دندان‌های نامرتب ولی سالم کارایی و دوام بیشتری نسبت به دندان‌های مرتب ولی پوسیده دارند. هدف در درمان ارتودنسی نیز فراهم آوردن دندان‌های “مرتب” و مهمتر از آن “سالم و غیر پوسیده” است. لذا رعایت نکات بهداشتی در حین دوره ارتودنسی بسیار اهمیت دارد.

۱-بعد از هر وعده غذای اصلی دندانها و براکت های ارتودنسی را با مسواک معمولی به آرامی تمیز کنید.

۲-بیمار موظف است در طول درمان ارتودنسی، بعد از هر وعده یا میان وعده غذایی حتما بین سیم و براکت ها را نخ دندان بکشد تا از گیر غذایی در اطراف دستگاه ارتودنسی جلوگیری کند. استفاده از مسواک‌های کوچک بین دندانی و نیز نخ دندان مخصوص سوپر فلاس، باعث تسهیل رعایت بهداشت می‌شود. در مورد بیماران ۷ تا ۱۵ سال نظارت والدین در رعایت دستورات بهداشتی الزامیست.

۳-استفاده از دهانشویه روزانه در طول درمان الزامیست. بدین صورت که قبل از خواب ( بعد از مسواک زدن ) دهانشویه را به مدت ۳۰ ثانیه قرقره کرده و بعد از آن تا حداقل یک ساعت دهان خود را نشویید تا در محیط دهانی موثر واقع شود. استفاده از دهانشویه فلوراید برای نوجوانان مفید است.

البته باید و حتما طبق دستور پزشک انجام شود. فلوراید به نوعی از بین برنده‌ی باکتریهای پوسیدگی زاست و باعث مقاوم تر شدن دندانها می‌گردد. سعی کنید در آداب بهداشت دهان و دندان خود دهانشویه آب‌نمک را هم بگنجانید.

۴-هیچ شی خارجی را به دندان نکشید. عادات غلط بهداشتی مانند گاز زدن مداد و پاکن، گاز زدن یخ، جویدن ناخن و غیره را ترک کنید.

۵-طی هفته‌ی اول از غذاهای نرم و آبکی استفاده کنید. مصرف میوه های هسته‌دار میوه‌های سفت، ذرت، هویج، زیتون فقط باید به صورت قطعه قطعه شده و بدون هسته و کاملا با احتیاط صورت گیرد.

تمامی مواد غذایی باید خورد شده و بصورت اسلایس‌های کوچک در آمده و با سطح جونده دندان های عقب خورده شود. در غیر این صورت به چسب روی دندان و براکت ها فشار وارد شده و براکت های ارتودنسی شما جدا می‌شوند که طی این اتفاق علاوه بر تجدید براکت و هزینه مجدد برای آن، وقت اضافه نیز برای چسباندن دوباره آنها صرف می‌شود و کم کم تکرار این کار باعث طولانی تر شدن دوره درمان شما می‌شود.

از خوردن بلال و تخمه جدا خودداری نمایید. از خوردن ساندویچ و لقمه های بزرگ ممانعت بعمل آورید. بیمار نباید گوشت سفت به دندان بکشد. نمی‌تواند لقمه های بزرگ در صبحانه بخورد. نمی‌تواند نانهای سفت بخورد. از خوردن مواد غذایی سفت و چسبنده مانند چیپس، پفک،گز،سوهان، و ….جدا خودداری کنید و بعد از هر وعده غذایی موظف به استفاده از مسواک و نخ دندان می‌باشید.

پلاکهای متحرک ارتودنسی را بطور منظم و دقیق، طبق دستور پزشک استفاده نمایید و از وارد کردن فشار به آنها خودداری نمایید.

۶-به علت شروع حرکت های دندانی، در چند روز ابتدای درمان ارتودنسی، در لثه و دندانهای بعضی بیماران ممکن است درد و ناراحتی مشاهده شود، لذا حتما به مدت ۳ روز بعد از قرار دادن براکتهای ارتودنسی، مسکن ( مثل ژلوفن یا بروفن یا استامینوفن ) هر ۶ ساعت یک بار و به طور کاملا منظم مصرف گردد.

۷- در دوران اولیه درمان اگر سیم یا براکت‌ها لپ شما را اذیت می‌کند، می‌توانید موم ها مخصوص ارتودنسی را از داروخانه ها تهیه کنید و به مقدار کوچکی روی آن براکتی که شما را اذیت می‌کند بگذارید تا التهاب آن ناحیه برطرف شود.

۸- در صورت شل شدن یا افتادن براکت ها یا مشکلات احتمالی حتما با کلینیک تماس حاصل نمایید.

ارتودنسی درمانی برگشت پذیر است. با جا به جایی دندانها داخل استخوان، ناهنجاری و بهم ریختگی دندانها اصلاح شده ولی باید بدانید که خاصیت قرارگیری دندان داخل استخوان به گونه است که با حرکت های میلی متری در دراز مدت میل به برگشتن به جای اولیه دارند.

لذا متخصص ارتودنسی شما در پایان درمان به بیمار ریتینر تحویل می‌دهد. ریتینرها در دو نوع ثابت و پلاک نگهدارنده متحرک وجود دارند که بسته به صلاحدید پزشک تعیین می‌شود کدامیک برای بیمار مناسب تر است.

ریتینر های ثایت بصورت سیمی است که پشت دندانها با چسب مخصوصی قرار داده می‌شود و پلاکهای نگهدارنده متحرک شامل قالبی شفاف از دندانهای شماست که بسته به دستور پزشکتان معمولا هر شب باید مورد استفاده قرار گیرد.

هر دو نوع از ریتینرهای یاد شده مسئولیت نگهداری دندانها بعد از پایان ارتودنسی را دارند و از ایجاد بهم ریختگی و برگشت ناهنجاری دندانها جلوگیری می‌کند.

ریتینرهای ثابت معمولا سالها در پشت دندان شما قرار دارد و برداشته نمی‌شود و آزار دهنده نیست بنابراین باید به وجود آنها عادت کنید تا درمان موفقی داشته باشید.

پلاکهای متحرک نگهدارنده نیز اگر دقیق استفاده نشود و یا آسیب ببیند، قطعا بیمار با بهم ریختی مجدد دندانهایش مواجه می‌شود بنابراین دستورات پزشک را در خصوص نحوه استفاده از آن جدی بگیرید، در غیر اینصورت متخصص ارتودنسی شما هیچ گونه مسئولیتی در قبال این بهم ریختگی بعد از اتمام درمان ندارد. در مطلب دیگری درباره اصول نگهداری از رتینرها با شما صحبت خواهیم کرد.

لطفاً برای دریافت مشاوره و نوبت ویزیت از متخصصان ارتودنسی کلینیک دندانپزشکی درسان با ما تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درباره ما

برای تغییر این متن بر روی دکمه ویرایش کلیک کنید. لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است.

جدیدترین مقالات

مطالب مرتبط