جراحی دندان

جراحی دهان و فک و صورت

جراحی فک و صورت، جراحی‌ای است که طیف وسیعی از بیماری‌ها، صدمات و نقوص سر و صورت و فک و گردن چه بافت نرم و چه بافت سخت ناحیه دهان و فک و صورت را اصلاح می‌کند. این رشته در جهان به عنوان یکی از تخصص‌های رشته پزشکی محسوب می‌شود ولی در ایالات متحده از تخصص‌های رشته دندان‌پزشکی است. در ایران نیز از تخصص های دندانپزشکی محسوب می شود که پس از دوره عمومی ۵ سال طول دوره این تخصص می باشد. موارد آموزشی شامل جراحی های داخل دهانی کوچک (مینور)، کنترل و مدیریت آسیب های فک و صورت در بخش اورژانس، کاشت ایمپلنت، جراحی های زیبایی بینی و صورت و آسیب شناسی فک و صورت و گردن و سر می باشد.

کشیدن دندان

کشیدن دندان به معنای درآوردن آن از جایگاه دندان در استخوان فک است. دلایل مختلفی برای کشیدن دندان وجود دارد. این دلایل عبارتند از:

برخی از دندان‌ها به دلیل پوسیدگی شدید و آسیب گسترده (شکسته یا ترک خورده) تعمیرشان امکان‌پذیر نیست و نیاز به کشیدن دندان است. به عنوان مثال دندان‌هایی که تحت تأثیر بیماری‌های لثه هستند ممکن است نیاز به کشیدن پیدا کنند. در این بیماری‌ها همان‌طور که بیماری بدتر می‌شود حمایتی که توسط استخوان دندان از دندان می‌شود کم‌تر می‌شود و اغلب منجر به کشیدن دندان می‌شود.

برای جلو گیری از عوارض احتمالی که ممکن است دندان‌های نابجا تأثیر منفی در بهداشت دهان و دندان شما داشته باشند، ممکن است دندانپزشک شما به شما توصیه کند دندان‌های نابجا و بی فایده را بکشید (دندان‌هایی که اثری در جوندگی شما ندارند).

در درمان ارتودنسی ممکن است با تشخیص متخصص ارتودنسی برای چیدمان درست دندان‌های بهبود یافته نیاز به کشیدن دندان باشد.

دندان‌های اضافی ممکن است از رشد دندان‌های دیگر جلوگیری کند.

در پرتودرمانی سر و گردن ممکن است برای پیشگیری از عوارض احتمالی مانند جلوگیری از ایجاد عفونت نیاز به کشیدن دندان‌ها باشد.

داروهایی که بعد از پیوند عضو استفاده می‌شوند ایمنی بدن را ضعیف میکند و این حالت خطر ابتلا به عفونت دندان را افزایش می‌دهد؛ بنابراین ممکن است قبل از عمل نیاز به کشیدن برخی از دندان‌ها باشد.

ایمپلنت

ایمپلنت‌های دندانی برای جایگزینی دندان‌های از دست رفته از یک دندان تا کلیه دندان‌ها و بصورت ثابت و متحرک قابل استفاده می باشد. جنس ایملنت های دندانی از فلز و حتی سرامیک هستند ولی اغلب از جنس تیتانیوم می باشد. ایمپلنت‌های دندانی از سه جز اصلی تشکیل می شوند: ۱- فیکسچر ۲- اباتمنت ۳- روکش یا پروتز

بزرگ ترین مزیت ایمپلنت حفظ استخوان باقیمانده و جلوگیری از تحلیل استخوان (که به خاطر بی دندانی رخ میدهد) می باشد. مزیت دیگر ایمپلنت عدم تراش دندان های مجاور در صورت استفاده از پروتز ثابت و کمک به گیر و ثبات پروتز متحرک از طریق ساختن آور دنچر (پروتز متحرک متکی بر ایمپلنت) است.

فیکسچر: داخل استخوان فک قرار می‌گیرد و قسمت اباتمنت روی آن و نهایتاً روکش یا پروتز نهایی با فرم دندان روی اباتمنت قرار می‌گیرد. در کل با توجه به شرایط بیمار ایمپلنت می‌تواند بلافاصله پس از کشیدن دندان یا پس از زمانی طولانی ترمیم جایگزین شود. حدود ۲ الی ۳ ماه بعد از کاشت ایمپلنت زمان لازم است تا رشد و ترمیم استخوان اطراف ایمپلنت صورت گرفته و پروتز نهایی بر روی اباتمنت قرار گیرد. در کل ایمپلنتی مناسب است که میزان پیوند آن با استخوان بیمار بالا بوده و میزان تحلیل استخوان اطراف آن در طول زمان کمتر باشد.

جراحی دندان عقل

شاید برای شما هم پیش آمده باشد که دندان‌های عقلتان کامل بیرون نیامده باشد یا حتی در قسمتی از فکتان نهفته باشد و فقط با گرفتن عکس رادیولوژی متوجه حضور آنها شده باشید.

برخی مواقع که دندان عقل به صورت ناقص رشد می‌کند و گاهی نیز شکل طبیعی ندارد و محل آن نیز مساعد نیست در این صورت دندان عقل می‌تواند مشکلاتی ایجاد کند که باید کشیده و یا جراحی دندان عقل انجام شود، ولی در حالتی که وضعیت دندان عقل نرمال باشد و جایگاه آن نیز مشکلی نداشته باشد، نیازی به کشیدن ندارد. دندان عقل در عمیق‌ترین جای دهان بوده و دسترسی به آن سخت است. به همین دلیل تمیز نگه داشتن آن مشکل بوده و پوسیدگی در آن زیاد مشاهده می‌شود. دندان نهفته دندانی است که به علت ممانعت دندان‌های مجاور، تنگی فک و کمبود فضای لازم تراکم و سفتی بیش از حد استخوان در زمان معین و خاص خود رویش نیافته.

جراحی دندان عقل -بهترین دندانپزشکی در تهران

خارج نمودن دندان عقل نهفته می‌تواند با موفقیت بالایی برای بیماران در سنین پائین‌تر (بین ۱۹-۳۰) انجام شود. با این حال زمانی‌که دندانپزشک به شما می‌گوید که باید دندان عقلتان را بکشید، علتش این است که این دندان نهفته یا نیمه نهفته ممکن است به هزار و یک دلیل مشکل‌ساز شود و نباید در دهانتان باقی بماند. دندان‌های عقل پس از پوسیدگی موجب پوسیدگی دندان‌های مجاور و آسیایی شما شده و عفونت در اطراف آن شکل می‌گیرد و گاهاً در صورت پیشرفت ضایعه و عفونت ممکن است با بستری شدن در بیمارستان نیز همراه شود. دندان عقل به علت سخت بودن انجام اقدامات بهداشتی بار میکروبی دهان را بالا می‌برد.
اگر دندان عقل جای کافی برای رشد نداشته باشد یعنی نهفته یا نیمه نهفته باشد باید با جراحی این دندان را خارج کرد.

 ریشه‌های دندان عقل بطوری نامشخص و کج و گاهاً با قوس‌های زیادی هستند و به همین دلیل اگر دندان مقابل و جونده در فک مقابل خود نداشته باشند و در جویدن شما تأثیرگذار نباشند، از آنجا که برای ترمیم و پر کردن و روت کانال کردن و پوسیدگی عمیق ریشه در اغلب موارد غیرممکن است بنابراین اگر دندان عقل را از دهانتان خارج کنند تمام مشکلات احتمالی برطرف می‌شود.
زمانی که دندان عقل نیمه نهفته باشد بخشی از تاج مشخص است و لثه روی دندان را گرفته و در این صورت اگر بین لثه و تاج دندان مواد غذایی بماند اغلب عفونت‌های شدیدی می‌کند.بطور معمول دندان عقل پس از ۲۰ سالگی امکان رویش و تکامل کمتری دارد، بنابراین توجه کنید که اگر تا این سن رویش پیدا نکرده است باید به فکر جراحی این دندان باشید.

متخصصین و کادر درمانی ما در کلینیک دندانپزشکی درسان اقدامات تشخیصی، درمانی و مراقبتی مرتبط با جراحی دندان عقل را با کیفیت و دقت بسیار بالا به بیماران محترم ارائه می نمایند.

جراحی دندان نهفته

دندان نهفته به دندانی گفته می شود که به علت کوچک بودن فک و کمبود فضا، نامتناسب بودن قوس دندانی، تراکم غیر طبیعی استخوان و یا مزاحمت و اشغال فضا توسط دندانهای مجاور، در زمان مناسب رشد نمی کند و معمولاً روی آن با استخوان، بافت مخاطی و یا هر دو پوشیده می شود. ضرورت اقدام برای خارج کردن دندان‌های نهفته به این دلیل است که با افزایش سن احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی و ریوی، فشار خون، بیماری قند، بیماری‌های سیستم ایمنی، فک جوش شدن، عدم انعطاف کافی استخوان فک و روند کند ‌ترمیم استخوان و مخاط، خارج کردن این دندان‌ها را پیچیده می کند.

متخصصین و کادر درمانی ما در کلینیک دندانپزشکی درسان اقدامات تشخیصی، درمانی و مراقبتی مرتبط با جراحی دندان نهفته و جراحی دندان عقل درگیر با عصب را با کیفیت و دقت بسیار بالا به بیماران محترم ارائه می نمایند.

جراحی لثه

بیماری لثه تنها به دلیل التهاب و عفونت ناشی از باکتری‌های موجود در جرم و پلاک غذایی تجمع یافته بر روی طوق دندان‌ها است که لثه را بیمار می‌کند و به مرور زمان باعث از بین رفتن لثه و استخوان دربرگیرنده دندان‌ می‌شود. لثه سالم معمولاً به رنگ صورتی یا قرمز روشن است و محکم به دندان‌ چسبیده و آنرا احاطه کرده است. استخوان سالم فک نیز به همین ترتیب دندان را دربر می‌گیرد. لثه‌ای که به بیماری دچار نشده است به هنگام غذا یا مسواک زدن خونریزی نمی‌کند و بافت سفت و محکمی دارد. در صورت تجمع پلاک‌ها و جرم‌ها در بین لثه و استخوان با مرور زمان این پاکت‌ها عمیق‌تر شده و فضای بزرگ‌تری را برای باکتری‌ها فراهم می‌کند و به ناحیه زیر لثه گسترش می‌یابد و کم‌کم تخریب استخوانی و نسج اطراف دندان بیشتر می‌شودو نهایتاً استخوان بیشتری از دست رفته و گاهاً به کشیدن دندان‌ها هم کشیده می‌شود.

جراحان لثه عمق پاکت‌های موجود را بررسی کرده و یک جراحی حذف پاکت انجام می‌دهند. در این هنگام جراح نسج لثه را کنار می‌زند و باکتری‌های ایجاد کننده بیماری را از بین می‌برد. در این هنگام سطوح آسیب دیده استخوان هم اصلاح می‌شود و این عمل به نسج لثه اجازه می‌دهد تا به استخوان سالم چسبندگی بهتری انجام شود. در کنار این جراحی با کمک دهانشویه و گاه با کمک درمان با داروهای آنتی‌بیوتیک باکتری‌های ایجاد کننده التهاب و عفونت از میان برداشته می‌شود.

درد و ناراحتی پس از جراحی‌های لثه طبیعی است زیرا دوران نقاهتی در برخواهد داشت تا بافت لثه دوباره سالم شوند. جراحی با خونریزی همراه است و معمولاً ممکن است بافت زیادی از لثه برداشته شود و شاید دندان‌ها درازتر به نظر برسد و ظاهر ناخوشایند شود. زمانیکه مشکلات پریودنتال حاد به وجود آید و تحلیل لثه شدیدتر شود ممکن است یک جراحی پیوند لثه برای بیمار تجویز شود. پیوند بافت نرم می‌تواند برای پوشش ریشه دندان یا حتی ترمیم و پیوند بافت لثه که قبلاً از بین رفته بود کمک کننده باشد و از تحلیل و تخریب استخوانی جلوگیری کند. (آشنایی با: متخصص درمان ریشه دندان)

آبسه دندان

آبسه دندان چرک‌هایی است که در ریشه دندان جمع شده و باعث عفونی شدن آن می‌شود و در صورت درمان نشدن به موقع می‌تواند به تدریج به فضاهای عمقی مانند فضاهای اطراف حلق، مجاری تنفسی و حتی اطراف مغز راه پیدا کند و موجب انسداد راه‌های تنفسی، درگیری مغز و مننژیت (التهاب پرده مغز) و درگیری خون و حتی مرگ شوند.
درد شدید دندان در هنگام آبسه را می‌توان چنین پنداشت که: ورود میکروب‌ها به مغز دندان پالپ دندان باعث ایجاد التهاب در پالپ شده و این التهاب باعث افزایش حجم پالپ می‌شود. با توجه به اینکه پالپ دندان در یک محفظه بسته واقع شده، باعث افزایش شدید فشار داخلی آن می‌شود. این افزایش فشار، منجر به فشار آمدن به پایانه‌های عصب دندان شده و درد دندان شروع می‌شود.

جراحی افزایش طول تاج

نوعی از جراحی‌های ترمیمی دهان و دندان می‌باشد که طی آن طول تاج دندان را با شکافتن، به پایین کشیدن و یا برداشتن بافت لثه‌ای و تراشیدن بافت استخوانی اطراف آن افزایش می‌دهند تا انجام ادامه درمان بر روی دندان امکانپذیر گردد. این عمل بعضاً با عنوان کلی‌تر جراحی لثه نیز شناخته می‌شود.

متخصصین و کادر درمانی ما در کلینیک دندانپزشکی درسان اقدامات تشخیصی، درمانی و مراقبتی مرتبط با افزایش طول تاج را با کیفیت و دقت بسیار بالا به بیماران محترم ارائه می نمایند.

فرم و شکل دهی مجدد لثه

در مواردی که دندان‌ها بسیار کوچک می باشند و یا خط لثه ناهموار باشد، این روش کمک دهنده است به طوری که مقدار کمی از بافت لثه و حتی در مواردی بافت استخوانی اضافی برداشته می شود تا دندان‌ها بهتر و بیشتر دیده شوند. این روش را می توان برای یک دندان و یا طرح لبخند انجام داد.

متخصصین و کادر درمانی ما در کلینیک دندانپزشکی درسان اقدامات تشخیصی، درمانی و مراقبتی مرتبط با فرم و شکل دهی مجدد لثه را با کیفیت و دقت بسیار بالا به بیماران محترم ارائه می نمایند.

مقالات مرتبط با جراحی دندان

جراحی سینوس لیفت

  سینوس‌ها در فک بالا در قسمت راست/چپ وجود دارند. استخوان زیر سینوس، چگالی نسبتاً کمی دارد و با استخراج دندان‌ها، در طی کشیدن سریعاً تحت