ایمپلنت دندان چیست؟

ایمپلنت دندان یک پیچ تیتانیومی است که داخل استخوان فک قرار داده می‌شود و مانند ریشۀ دندان عمل می‌کند. این پیچ با جراحی به استخوان فک پیوند می‌خورد و به‌دنبال آن روکشی به‌عنوان تاج روی ایمپلنت قرار می‌گیرد. جراحی ایمپلنت می‌تواند انتخابی مناسب برای یک یا چند ناحیۀ بی‌دندانی بوده و یا جایگزینی مناسب برای آن دسته از بریج‌های دندانی به‌هم‌متصل‌شده‌ باشند که تاج یا ریشۀ دندان آن‌ها دیگر قابل نگهداری نیست.

  •  
ایمپلنت دندان
جلسه ویزیت برای ایمپلنت دندان

جلسه ویزیت برای ایمپلنت دندان

پس از مراجعۀ شما و ویزیت بالینی و بررسی شرایط موجود دندانی شما توسط دندانپزشک، وی رادیوگرافی‌ها و سی تی اسکن‌های مخصوص استخوان فک‌ها را برای ارزیابی شکل و وضعیت بافت استخوانی تجویز می‌کند و موقعیت قرارگیری ساختارهای مهم مانند اعصاب و سینوس‌ها را که ممکن است نزدیک به محل ایمپلنت باشد، تحلیل و بررسی می‌کند.

cbct یا سی تی اسکن شما، به متخصص جراح شما کمک می‌کند تا طول و قطر استخوان ناحیۀ مدنظر را در سه بعد ببیند و اندازه‌گیری دقیقی برای محل ایمپلنت‌ها انجام دهد و ایمپلنتی را انتخاب کند که از لحاظ طول و قطر، متناسب با ناحیۀ استخوانی شما باشد. درنهایت هم می‌تواند چگونگی قراردادن ایمپلنت را برنامه‌ریزی کند.

جراحی ایمپلنت دندان چگونه انجام می‌شود؟

جراحی ایمپلنت را می‌توان بسته به شرایط بالینی خاص شما، به‌صورت یک‌مرحله‌ای یا در دو مرحله انجام داد. درهرصورت، با تزریق بی‌حسی جراحی آغاز می‌شود. روند آن شامل ایجاد برشی کوچک در لثه و بازکردن حفره‌ای در استخوان با استفاده از یک فرز ویژه، برای شکل‌دادن به محل ایمپلنت است.

جراحی‌ یک مرحله‌ای ایمپلنت

در جراحی یک‌مرحله‌ای، ایمپلنت در داخل استخوان گذاشته می‌شود و پس از آن پیچی به نام healing روی ایمپلنت قرار می‌گیرد که خارج از استخوان و روی لثه است و به همین دلیل قابل مشاهده است. این پیچ پس از یک دورۀ ۲ماهه که ایمپلنت به استخوان پیوند خورد و به اصطلاح فک‌جوش شد، از روی ایمپلنت باز می‌شود و با قطعه‌ای دائمی به نام «abutment» جایگزین می‌شود که به شکل یک پست داخل ایمپلنت می‌رود و نقش ارتباطی بین ایمپلنت شما و روکشی که بعداً طی قالب‌گیری روی آن قرار می‌گیرد، ایفا می‌کند.

جراحی‌های دومرحله‌ای ایمپلنت

در جراحی‌های دومرحله‌ای، تقریباً ۲ ماه بعد از جراحی و قراردادن ایمپلنت، جراح از طریق برشی کوچک روی لثه پیج healing را می‌بندد و دوباره حدود ۲ هفته تا یک ماه صبر می‌کند تا لثه‌ها کاملاً شکل بگیرند و بعد از آن بیمار را برای قالب‌گیری و ساخت روکش به متخصص پروتز تحویل می‌دهد.

این مسئله را که جراحی ایمپلنت شما در دو مرحله انجام شود یا تک‌مرحله‌ای باشد، متخصص جراح شما بسته به شرایط استخوان و لثه در ناحیۀ بی‌دندانی، تعیین می‌کند.

زمان قالب گیری روکش ایمپلنت دندان چه اقداماتی صورت می‌گیرد؟

هنگامی که لثه‌ها به‌طور کامل شکل گرفت و بهبود یافت (حدود ۲تا۳ ماه پس از جراحی)، ایمپلنت شما آمادۀ قالب‌گیری و ساخت تاج است. در این مرحله متخصص جراح، شما را تحویل دندا‌نپزشک یا متخصص پروتز می‌دهد.

قالب‌گیری شما انجام می‌شود و از این مرحله به بعد قالب شما مرتباً به لابراتوار ارسال می‌شود تا اصلاحات و فرم‌دهی‌های خاص روی آن انجام شود و در این بین شما نیز چندین بار به کلینیک مراجعه می‌کنید تا روکش داخل دهانتان بررسی و امتحان شود.

هنگامی که تاج و پروتز دندان شما آماده شد، دندانپزشک بررسی‌ها و ارزیابی‌های خود را از قبیل فرم و ظاهر روکش، فرم قرارگیری آن روی لثه، فضای قرارگیری آن با دندان‌های کناری و… انجام می‌دهد و سطح قرارگیری دندان‌های بالا و پایین را برای رابطۀ دو فک و ارتباط سطح جونده تست می‌کند تا متوجه شود که هنگام غذاخوردن به‌راحتی کار می‌کنند. درنهایت تاج یا روکش دندان را با چسب موقت به ایمپلنت شما می‌چسباند.

چرا چسب روکش ایمپلنت موقت است؟

در اکثر مواقع، چسب روکش ایمپلنت چسب موقت است. به این دلیل که جراح شما بتواند هر زمان متوجه علامت و التهابی در اطراف ایمپلنت شد، روکش را به‌راحتی خارج کند و اقدامات لازم برای رفع مشکل به‌وجود‌آمده را انجام دهد.

بنابراین هر زمان چسب روکش ایمپلنت دندان شما شل شد و روکشتان درآمد، جای نگرانی نیست. روکش خود را در جای مناسبی قرار دهید و در اولین فرصت، وقتی را از دندانپزشک خود برای چسباندن روکش بگیرید.

تیم جراحی ایمپلنت کلینیک دندانپزشکی غرب تهران جمعی از متخصصان زبده و اعضای هئیت علمی دانشگاه‌های علوم پزشکی هستند که با استناد به مباحث تئوریک، استفاده از روش‌های نوین جراحی و بهره‌گیری از ابزار و متریال‌های مرغوب و به‌روز، به عنوان مرکز نمونه ایمپلنت غرب تهران شناخته شده‌اند.

ایمپلنت‌ ها چه فرقی با هم دارند ؟

جنس تمامی ایمپلنت‌ ها در همه جای دنیا تیتانیوم است. دلیل آن هم سازگاری این عنصر با بافت سلول‌های بدن است. اما اختلاف در نوع ایمپلنت‌هایی که هر پزشک توصیه می‌کند و اختلاف در هزینه‌های آن‌ها، به شرکت‌های تولید‌کنندۀ آن ایمپلنت‌ بستگی دارد. در دندانپزشکی هم مانند سایر علوم پزشکی اصول تئوریک ثابت است، ولی تکنیک‌ها و متریال‌ها هر روز دستخوش تغییراتی می‌شوند که دندان‌پزشک را به‌سوی روش‌هایی برای درمان‌های ایدئال سوق می‌دهد. اگر بخواهیم قیاسی عامیانه انجام دهیم، شرایط تولید‌کنندۀ ایمپلنت مانند تولید‌کنندگان خودرو هستند. یعنی نوع جنس تولیدی آن‌هاست که با هم فرق می‌کند. مثل فرقی که بین تولید Hyundai و BMW است. هر دو از کمپانی‌های مطرح و به‌نام هستند؛ ولی از لحاظ کیفیت قطعات با هم فرق می‌کنند. در ایمپلنت‌ ها هم همین قانون صدق می‌کند. اجناس ضعیف و اجناس قوی با قیمت‌های متفاوتی در بازار موجود است.

بیماری‌های دهان و دندان برای کاشت ایمپلنت دردسرساز می‌شود؟

برای کاشت ایمپلنت دندان ، دهان شما باید بدون پوسیدگی‌های شایع دندانی و بدون بیماری پریودنتال فعال باشد. بهتر است که جراحی ایمپلنت توسط متخصص جراح فک و صورت یا پریودنتیست انجام شود تا بررسی‌های دقیق قبل از جراحی، روی بافت استخوان و لثه صورت گیرد.

درصورت مشاهدۀ التهابات و بیماری‌های خاص در ناحیه ایمپلنت دندان ، ابتدا جراحی‌های تکمیلی برای حفظ سلامت استخوان و لثه اطراف ایمپلنت انجام می‌شود، سپس اقدام به جایگذاری ایمپلنت می‌شود تا بدین طریق عمر مفید ایمپلنت افزایش یابد. مطالعات نشان می‌دهد که جراحی کاشت ایمپلنت بیشتر از ۹۰درصد مواقع موفق است

تفاوت ایمپلنت‌ ها در چیست؟

هر روز ایمپلنت‌های جدیدی وارد بازار می‌شوند که ممکن است از لحاظ ساختاری ایده آل باشند، اما سال‌ها طول می‌کشد تا جواب خود را پس دهند.
شرکت‌های بزرگ و به‌نامی از کشورهای مختلف در تولید ایمپلنت فعالیت دارند که بسته به نوع کیفیت و خدمات پشتیبانی، به بزرگ‌ترین شرکت‌های تهیه و توزیع ایمپلنت تبدیل شده‌اند. زیرا در طی زمان متخصصان و استادان آن‌ها را برای جراحی‌های خود مورد استفاده قرار داده‌اند و نتایج حاصل از آنرا به مرور زمان کنکاش و مورد بررسی قرار داده‌اند و بر طبق اصول ایده آل پزشکی، شاهد قدرت آن‌ها در پیوند و ماندگاری آن‌ها در درازمدت بوده‌اند.

شایان ذکر است که درصورت شکست و پس‌زدن پیوند، ایمپلنت توسط متخصص جراح خارج می‌شود و به شرکت ارسال می‌گردد تا در شرایط بهتری، ایمپلنت مجدد برای بیمار گذاشته شود. گرچه که ضرروت استفاده از ایمپلنت برای بسیاری از مردم واضح است و ایمپلنت بهترین جایگزین برای دندان از دست رفته به شمار می‌رود ولی همچنان به لحاظ اقتصادی عده‌ای از بیماران  روکش‌های به‌هم متصل‌شده و بریج‌ها را ترجیح می‌دهند.

متخصصان کلینیک دندانپزشکی غرب تهران در عین بهره‌گیری از دانش جامع و روش‌های نوین جراحی، مشغول کسب اطلاعات به‌روز از برترین برندها و کمپانی‌های تولید ایمپلنت و اطمینان از کیفیت آن‌ها هستند و می‌توانند راهنمایی‌های لازم را برای انتخاب ایمپلنتی که با شرایط استخوان و لثۀ شما سازگاری داشته باشد، ارائه بدهند. درصورت تمایل به مشاوره می‌توانید با کلینیک دندانپزشکی غرب تهران – درسان تماس بگیرید.

کاشت ایمپلنت دندان بهتر است یا روکش و بریج ؟

ایمپلنت‌های دندانی چند مزیت مهم در مقایسه با روکش‌های به‌هم متصل‌شده و بریج‌ها دارند.

اگر سال‌هاست که از دندان متحرک استفاده می‌کنید و از مشکلات شل‌شدن پلاک یا نداشتن گیر و ثبات در پلاک خود رنج می‌برید، می‌توان با قراردادن سه یا چهار واحد ایمپلنت در کل یک فک، پلاک ثابت تحویل داد (درمان اوردنچر). در این حالت هم از تحلیل استخوان آن‌ها و هم مشکلاتی مانند شل‌شدگی پلاک یا زخم‌های ناشی از استفادۀ مکرر پلاک متحرک جلوگیری می‌شود.

‌چرا جراحی سینوس لیفت به من توصیه شده است؟

ممکن است قبل از شروع درمان ایمپلنت، ایمپلنتولوژیست با دیدن رادیوگرافی ها و سی تی اسکن مخصوص استخوان فک، به شما طرح درمانی مبنی بر جراحی سینوس لیفت بدهند.‌

سینوس‌ها در فک بالا در قسمت راست/چپ وجود دارند. استخوان زیر سینوس، چگالی نسبتاً کم (متخلخل) دارد و با استخراج دندان‌ها، در طی کشیدن سریعاً تحت عمل نیروی خارجی قرار می‌گیرد و روند تحلیل استخوان و لثه آغاز می‌شود.‌از طرفی همراه با این فرایند خارج کردن دندان، گاهی سینوس‌ها حجم خود را افزایش می‌دهند یا پایین‌تر می‌آیند و فضای فزایندۀ بیشتری را جذب می‌کنند.

کاهش حجم استخوان و کاهش مقدار استخوان در زیر سینوس باعث می‌شود که جایگذاری ایمپلنت‌های دندانی سخت‌تر یا غیرممکن شود.‌ در این صورت به جراحی سینوس و بالابردن سینوس و قراردادن آن در جای اولیه و سپس مقداری پیوند استخوان در اطراف سینوس نیاز داریم.

کلینیک درسان به عنوان مرکز تخصصی ایمپلنت غرب تهران بر این باور است که علاوه بر انجام خدمات تخصصی دندانپزشکی برای بیماران، انتقال دانش و آگاهی نیز جزی از پروسه درمان و همراهی بیماران است.

چه عواملی بر افزایش موفقیت کاشت ایمپلنت تاثیرگذار است؟

موفقیت ایمپلنت‌های دندانی ارتباط مستقیمی با کشف روش‌هایی به‌منظور افزایش میزان ارتباط استخوان اطراف ایمپلنت با ایمپلنت دارد و این نیز مستلزم ایجاد بافت کلاژن محکم و سالم بین ایمپلنت و استخوان است. عوامل مختلفی در تلاقی موفقیت‌آمیز بافت استخوان و کاشت ایمپلنت دخیل هستند. مانند:

اولین ماه پس از قراردادن فیکسچر (ایمپلنت)، مهم‌ترین زمان جهت ترمیم اولیۀ ناحیۀ جراحی‌شده است. وقتی که در زمان ترمیم اولیه به ایمپلنت فشار وارد می‌شود، ثبات اولیه از بین می‌رود.

ثابت‌بودن ایمپلنت در فاز ترمیم به کیفیت و کمیت استخوان بستگی دارد. همچنین پهنای استخوان نیز از مسائل مهم در ایجاد درمان موفقیت‌آمیز است. هنگامی که ایمپلنتی شکست می‌خورد، مشکلات و علائم این شکست معمولاً طی سال اول پس از عمل رخ می‌دهد. بعد از گذشت یک سال، احتمال شکست پایین می‌آید و تنها حدود ۱درصد احتمال ضریب شکست وجود دارد و به‌طور میانگین فقط ۱درصد از همۀ ایمپلنت‌ها ممکن است در سال از بین بروند ولی تقریبا می توان گفت که درصد موفقیت طولانی مدت و بلند مدت ایمپلنت را در سالهای آتی فقط بهداشت بیمار است که تضمین می کند و روش های نگهداری از ایمپلنت. معمولا سالی یکبار جهت چکاپ ایمپلنت به جراح خود مراجعه کنید.

ایمپلنت‌های دندانی را تقریباً می‌توان برای تمام کسانی انجام داد که یک یا چند دندان خود را از دست داده یا کل دندان‌هایشان را در هر دو فک کشیده و تصمیم دارند ظاهر یا توانایی جویدن خود را حفظ کنند.

سلامت عمومی، تعداد و موقعیت دندان‌های کشیده‌شده و کمیت و کیفیت بافت استخوانی شما، همگی در جراحی ایمپلنت اهمیت دارد.

ایمپلنت‌ها نیز مانند دندان‌های طبیعی و چه بسا بیشتر از آن‌ها به رعایت بهداشت نیاز دارند. خطر وجود یک عفونت در اطراف ایمپلنت باعث شکست و ازدست‌دادن آن خواهد شد.

بنابراین متخصص جراح فک و صورت شما قبل از کاشت ایمپلنت دندان از سلامت دهان شما اطمینان پیدا می‌کند و دستورات لازم مبنی بر رعایت نکات بعد از جراحی را به شما می‌دهد؛ زیرا موفقیت طولانی‌مدت ایمپلنت‌ها به کنترل بهداشت خوب بستگی دارد.

پس از اتمام درمان نیز در طی جلسات مشخصی جراح شما را چکاپ کرده و شرایط ناحیۀ جراحی‌شده را بررسی می‌کند تا بتواند ایمپلنت‌ها را ارزیابی کند و اقدامات لازم برای جلوگیری از هرگونه عارضه را در همان مراحل ابتدایی تشخیص و درمان‌های ذیربط را انجام دهد.

جلسه ویزیت برای درمان ایمپلنت دندان

پس از مراجعۀ شما و ویزیت بالینی و بررسی شرایط موجود دندانی شما توسط دندانپزشک، وی رادیوگرافی‌ها و سی تی اسکن‌های مخصوص استخوان فک‌ها را برای ارزیابی شکل و وضعیت بافت استخوانی تجویز می‌کند و موقعیت قرارگیری ساختارهای مهم مانند اعصاب و سینوس‌ها را که ممکن است نزدیک به محل ایمپلنت باشد، تحلیل و بررسی می‌کند.

قیمت ایمپلنت دندان

همانطور که اشاره شد عوامل متعددی بر نوع هزینه ایمپلنت ها تاثیر گذار است و امروزه در ایران همکاران دندانپزشک از 2 میلیون تومان تا 12 میلیون تومان برای هر یک واحد ایمپلنت در حال حاضر تعرفه گذاری نمودند، بسته به نوع برند ایمپلنت ها این هزینه متغیر است، اینکه درمان در بخش خصوصی انجام شود یا بخش دولتی، توسط دندانپزشک انجام شود یا متخصص جراح فک و صورت و متخصص پریو صورت گیرد هم بر این نمودار تاثیر گذار است.

تکنیک‌های جراح در جایگذاری ایمپلنت دندان و تجربه و دانش او در ارایه بهترین و اصولی ترین طرح درمان با توجه به شرایط ناحیه بی‌دندانی شما، از نوع برند ایمپلنت بسیار مهم تر است. بنابراین اگر حتی ایمپلنت شما کره‌ای باشد ولی با روش درست و تکنیکهای اصولی قرار داده شده باشد، قطعا از لحاظ طول عمر با ایمپلنتهای اروپایی و امریکایی برابری می‌کند. البته که برای بسیاری از شما عزیزان بحث برند اولویت اصلی است که در این صورت متخصص جراح فک و صورت (ایمپلنتولوژیست شما) برترین برندهای روز اروپا امریکا را به شما پیشنهاد می‌دهند.

در کلینیک دندانپزشکی درسان ایمپلنت های امریکایی، سویسی، المانی و … کار می‌شود و انتخاب آن به طرح درمان جراح شما و شرایط مالی شما بستگی دارد.

جدیدترین مقالات