
حدس میزنیم که شما یکی از والدین عزیزی هستید که برای فرزند خود بهدنبال کلینیک تخصصی دندانپزشکی کودکان میگردید. اولین مراجعه هر کودک به دندانپزشک از اهمیت ویژهای برخوردار است. زیرا کوچکترین بیتوجهی و سهل انگاری باعث میشود که او تا پایان عمر از معالجات دندانپزشکی گریزان باشد. متخصصین و کادر درمانی ما در کلینیک دندانپزشکی درسان ضمن فراهم آوردن شرایط لازم برای آرامش کودک شما، اقدامات تشخیصی، درمانی و مراقبتی را با کیفیت و دقت بسیار بالا به اطفال ارائه می نمایند.
فلوراید تراپی به معنای کاربرد موضعی فلوراید بصورت دورهای بر روی دندانهای کودکان، به منظور افزایش مقاومت آنها در برابر پوسیدگی است. در این روش دندانپزشک ابتدا دندانها را با برس و خمیر مخصوص تمیز میکند و سپس فلوراید به صورت ژل یا وارنیش روی دندانها مالیده میشود. پس از آن کودک باید چند بار آب دهان خود را خالی کند ولی دهان نباید شسته شود و تا نیمساعت هم از خوردن و آشامیدن دوری کنید.
توصیه میشود فلورایدتراپی در کلینیک از وقتی که همه دندانهای شیری رویش یافتند حدود ۲ سالگی شروع شود و تا ۳ سال بعد از رویش آسیای دوم دائمی حدود ۱۴ سالگی با نظر دندانپزشک خود ۳ تا ۶ ماه یکبار تمدید و ادامه یابد. همزمان با فلورایدتراپی در مطب ممکن است دندانپزشک برای برخی از کودکان بالای ۶ سال که در خطر بالای ایجاد پوسیدگی دندان هستند کاربرد دهانشویههای فلوراید را هم تجویز کند.
پوسیدگی های دندانهای کودکان معمولاً از عمق شیارهای عمیق دندانهای عقبی شروع و باعث می شود در صورت بیتوجهی منجر به پوسیدگی وسیع شود. سطح جونده در دندانهای عقب پر از فرورفتگی و شیار است که بسیاری از این پستی و بلندی ها خطوط و شیارهای باریکی دارند که در عین حال ممکن است عمیق هم باشند به همین دلیل این مناطق محل مناسبی برای جمع شدن باکتری و میکروب و یا پلاک است.
فیشورسیلنت این شیارها با ماده همرنگ و نسبتاً شل و چسب مانندی پر می کنند و بدین ترتیب این فرورفتگی ها در روی دندان که اکثراً تیره یا قهوه ای رنگ هستند پر می شود و سطح صاف و یکنواختی حاصل می شود که بهداشت دهانی کودک ما را بالا برده و از پوسیدگی دندانهای او جلوگیری می کند. فیشورسیلانت روشی برای پیشگیری از پوسیدگی دندان کودکان است.
در دندانهای شیری که به علت پوسیدگی وسیع و چند سطحی نیاز به درمان پالپ یا عصبکشی پیدا میکنند، امکان ترمیم خوب و باکیفیت دندان که به مدت طولانی باقی بماند وجود ندارد بنابراین بهتر است بعد از انجام درمان پالپ تاج دندان را با روکش بازسازی کرد.
این روکشها که به شکل پیشساخته و به صورت فلزی موجود است علاوه بر دوام و ماندگاری بالا از شکستن بعدی دندان هم جلوگیری میکنند و نیز چون کاملاً روی دندان را میپوشانند در پیشگیری از ایجاد پوسیدگیهای بعدی هم مؤثر است.
روکش دندان اطفال در همه جای دنیا، روکش فلزی است و به دلیل ساختار دندان شیری پرسلن یا چینی روی روکش قرار نمی گیرد. برخلاف تصور والدین که ظاهر روکش فلزی برایشان ناخوشایند است، باید اشاره کنیم که عملکرد و لزوم استفاده از روکش روی دندان شیری مهم است نه ظاهر آن.
دندان شیری ماهیتاً تاج کوچک و ظریفی دارد و اگر دچار پوسیدگی شود بافت خیلی کمی از سطح سالم دندان باقی می ماند لذا در چنین شرایطی امکان ترمیم ساده، بدون روکش وجود ندارد، چون مرتبا ترمیم خارج می شود و به دیوارهای دندان نیز فشار وارد می شود. پس بهتر است برای طول عمر دندان و عملکرد صحیح دندان، از روکش اطفال که ماهیتا فلزی است، استفاده کرد.
دندانهای شیری مثل دندانهای دائمی دارای تمام اجزای تشکیلدهنده یعنی تاج- ریشه- عصب و رگهای خونی هستند فقط شکل و اندازه آنها متفاوت است. وقتی پوسیدگی یک دندان شیری زود ترمیم نشود به تدریج این ضایعه پیشرفت میکند و به فضای ناحیه مرکزی دندان که پالپ نام دارد و محتوی اعصاب و رگهای خونی است میرسد و باعث ایجاد عفونت و گاهی درد میشود.
قبل از اینکه عفونت به قدری زیاد شود که از سوراخ انتهای ریشه خارج شود و به لثه و استخوان اطراف دندان برسد و باعث آبسه و تورم لثه یا صورت شود؛ میتوان با درمان کردن ناحیه مرکزی تاج دندان و در صورت لزوم داخل ریشهها که کانال نام دارد، با برخی از وسایل خاص و بعد پر کردن این فضا با مواد و خمیرهای مخصوص، مشکل دندان را حل کرد و علائم بیمار را برطرف کرد. به این درمان عصبکشی گفته میشود.
متخصصین و کادر درمانی ما در کلینیک دندانپزشکی درسان ضمن فراهم آوردن شرایط لازم در جهت آرامش کودک شما ،اقدامات تشخیصی، درمانی و مراقبتی مرتبط با عصب کشی را با کیفیت و دقت بسیار بالا به اطفال ارائه مینمایند.
یکی از دغدغههای والدین برای بردن فرزندانشان به دندانپزشکی، نگرانی از تزریق مواد بی حسی و درد ناشی از آن برای کودک است. همیشه این استرس بین کودکان و حتی بزرگسالان برای تزریق قبل از شروع درمان، دیده میشود. همه ما در خاطرات دندانپزشکی خود تجربه دردناکی از تزریق دندانپزشکی یا بطور عامیانه آمپولهای دندانپزشکی ی داریم. ما در این ویدیو شیوه تزریق بیحسی در دندانپزشکی درسان را به تصویر درآوردهایم تا کمی از استرس شما کاسته شود. میدانیم که بخش دیگری از استرس نیز به دنبال یک تجربه خوشایند در هنگام تزریق کاملا از بین میرود.
چه بسیارند کودکانی که به دلیل ترس از دندانپزشکی، دیگر به دکتر مراجعه نکردند و دندانهایشان هر روز پوسیده تر شده و ناگهان با آبسه، درد و تورم مواجه میشوند. در این هنگام علاوه بر اینکه درد چندین برابر شدهاست، دندان حساس تر شده و هزینه یک ترمیم ساده در این شرایط تبدیل به عصب کشی و روکشمی شود و در این شرایط حاد گاهاً تزریق بی حسی هم دیگر تاثیری ندارد.
امروزه متخصصین دندانپزشکی اطفال و کودکان با تکنیکهای خاص خود، بطوری تزریق ماده بی حسی را برای کودکان ٢ الی ١٢ سال انجام میدهند که بچهها درد و استرسی حس نخواهند کرد.
پس از اتمام کار دندانپزشکی در صورت استفاده از داروی بیحسی تا برطرف شدن کامل بیحسی باید مراقب باشید کودک لب و گونه خود را گاز نگیرد. اغلب کودکان به خصوص در بار اول، تمایل شدیدی دارند که در زمان بیحسی لب و گونه را بجوند این کار باعث ایجاد زخمی سفید رنگ در مخاط دهان میشود که نمای ناخوشایندی دارد. بسیاری از اوقات والدین این زخم را با عفونت اشتباه میگیرند و نگران میشوند. در صورت بروز این زخم باید تا چند روز کودک با آب نمک رقیق یا سرم شستشو (سدیم کلراید) دهانشویه نماید. در صورت وجود درد از داروهای ضد درد نظیر استامینوفن یا ایبوپروفن استفاده کنید. از دستکاری و تحریک نمودن زخم باید خودداری شود این زخمها در طی یک هفته به طور کامل بهبود مییابند.
مراقبتهای بعد از فلورایدتراپی
تا نیم ساعت به کودک آب یا خوراکی داده نشود. تا 24 ساعت به کودک غذاهای سفت و جویدنی ندهید. روزی که فلورایدتراپی انجام میشود، مسواک شب زده نشود. فلورایدتراپی به طور دورهای و منظم انجام شود.
مراقبتهای بعد از کشیدن دندان کودک
به هیچ وجه به کودک نگویید که دندانش کشیده میشود چون ترس زیادی در کودک به وجود میآید و فقط لفظ «برداشتن» را برای کودک به کار برید. تا نیم ساعت گاز را روی لثه دندان فشار داده و بعد از نیم ساعت، گاز را درآورده و به کودک بستنی دهید.
به هیچ عنوان کودک آب دهان خود را با شدت بیرون نریزد و تف نکند چون لختهای که در جای خالی دندان ایجاد شده کنده شده و خونریزی مجدد اتفاق میافتد. مایعات و غذای خنک به کودک داده شود. در صورت نیاز، از مسکن استفاده شود.
مراقبتهای فضا نگهدارندهها
در صورت وجود فضا نگهدار، کودک باید هر 3 یا 4 ماه یکبار ویزیت شود تا از محکم بودن فضا نگهداره و چسب آن اطمینان حاصل شود.
بهداشت کودک باید به خوبی رعایت شود. کودک را باید از خوردن خوراکیهای سفت مثل بادامهای سفت، انجیر خشک، دانههای انار، شکلاتهای چسبنده منع کنید. در صورت فشار مداوم روی سیم فضا نگهدار، احتمال شکستگی آن وجود دارد.
مراقبتهای بعد از ترمیم دندان کودک
تا 24 ساعت با سمتی که ترمیم انجام شده، غذای سفت خورده نشود تا استحکام ترمیم کاهش نیافته و ترکی روی ترمیم ایجاد نشود. پس از ترمیم دندانها منعی برای مسواک زدن وجود ندارد. در صورت ترمیم دندان با آمالکام از نخ دندان به مدت یک شبانه روز (24 ساعت) استفاده نفرمایید.
دندانهای شیری با پوسیدگی در چند سطح قابل ترمیم نبوده و میبایست توسط روکش محافظت شوند. این روکشها از جنس استیل زنگ نزن و به صورت آماده میباشند. بنابراین امکان قرار دادن روکش سفید سرامیکی روی دندان شیری به دلیل عدم امکان قالبگیری از این دندانها وجود ندارد.
روی دندان روز اول به دلیل آزردگی بافت لثه و فشار روی لثه امکان اظهار (ssc) پس از قرار دادن روکش استیل ناراحتی از سوی کودک وجود دارد. میتوان از مسکن خفیف مانند شربت استامینوفن با ایبوپروفن و ماساژ با آب نمک استفاده کرد.